יום / קולינרי / כפרי
אייקון רישום של לחם המסמל מאפייה
אישלחם

באזור מטה יהודה, עמוק בתוך היישוב תעוז חבויה לה מאפיה מפתיעה. חלון הזכוכית, המפריד בין החנות לאיזור התרחשות האפייה, מאפשר להשקיף על הנעשה. לחמי מחמצת מלאי טעם, קרואסונים נוטפי חמאה, באגטים מתפצחים, כריכים, ממרחים, יוגורט ועוד. מרפסת נאה עם בר, שולחנות וכסאות לישיבה במקום. ומעל הכל השירות. מלא סבלנות ורצון טוב להסברים או לרעיונות להמשך היום באיזור הנפלא.

באגטים יפהפיים בתוך סלסלה במאפיית אישלחם במושב תעוז במטה יהודה
איור של חריץ גבינה המסמל חנות או חווה שניתן לרכוש בהן גבינות
עיזה פזיזה - משק צבן

מקום שלם בו כל אחד ימצא את חפצו. מחלבת בוטיק, דיר קטן, מעדנייה מלאת כל טוב. החל ממקרר הגבינות המרשים, יוגורטים במגוון טעמים, גרנולה תוצרת בית, ריבות וכלה בסבונים טבעיים. ניתן בקלות להרכיב סלסלת פינקניק לקחת לאחת מפינות החמד באזור. במקום גם בית קפה ומדשאה מטופחת ובתיאום מראש ניתן אף לקיים סדנא ו/או קורס גיבון לכל הגילאים. לא רחוק מהכביש הראשי ועם שפע חנייה.

מבחר גבינות במקרר הגבינות של מחלבת עיזה פזיזה במושב טל שחר
יקב קלו דה גת

זה לא עוד סיור ביקב. זה מסע בזמן, במקום, בארץ אחרת, בה נוף הגפנים מקיף את היקב מכל עבר.

הגענו באמצע ארוחת הצהריים של הצוות. רחש הדיבורים פסק והסכו"ם הונח לטובת התבוננות באורחים המפריעים. איל מיד הרגיע שנרגיש בנוח. רוח נעימה נשבה במרפסת היפה בעלת המרצפות המצוירות. קשתות המבנה מסגרו את נוף הגפנים כמו בתמונה מושלמת. יראת כבוד נשקפה מכל עבר. הן כלפי המבנה ההיסטורי רב המשמעות והן כלפי תהליך עשיית היין.

זה מתחיל כבר בדרך. סטייה מהכביש לדרך עפר ללא שילוט מסגיר. אנחנו במקום הנכון?… נוף הכרמים הנפרש במלוא הדרו, אינו מותיר צל של ספק. עוד פנייה שמאלה בצומת עם הברוש והנה. מבצבץ במרחק שער הברזל השחור והמרשים.

נכנסנו בעדו והשארנו את העולם האמיתי מאחור. זהו מקום שמתייחס ברצינות מרובה לכל חלק בתהליך עשיית היין ובה בעת משרה נינוחות והכנסת אורחים נעימה. "המקום דוגל בשימוש חוזר בדברים ישנים". זהו מוטיב שיחזור על עצמו לא מעט. ספסלי העץ במרפסת, אריחי הרצפה, הפטיפונים בחדר הטעימות.

מקום אחר. שונה. בחדר התסיסה נשמעת מוזיקה קלאסית מרגיעה כל העת. היחס לענבים הוא מהמכבדים שראיתי כשהמקום דוגל בתהליכים איטיים וטבעיים. התסיסה מתקיימת באמצעות שמרי בר בלבד ואילו המכלים מנוקים במי גשמים טרם הכנסת מיץ הענבים אליהם.

לאחר התסיסה, ובלי תזוזות דרמטיות, מועבר היין, באמצעות צינור, לחדר החביות הנמצא בדיוק מתחת לחדר התסיסה. כל חבית זוכה ליחס אישי. הטמפרטורה נבדקת לעיתים קרובות בחביות היין הלבן, ובמידת הצורך מקררים כל חבית בנפרד על מנת להאט את התהליך.

היקב נושא בגאווה חותמת יקב טבעוני כאשר ה"גבינות" המוגשות יחד עם הטעימות הן טבעוניות לחלוטין. העשבייה אינה מודברת, אלא נקצצת.

אהבנו את השנסון הלבן (קיץ בבקבוק כפי שנוהגים לומר ביקב), שרדונה ויונייה (שילוב מושלם), שרדונה ומרלו מסדרת סיקרא הגבוהה. מעורר השראה.

קשתות המבנה היפה ביקב קלו דה גת, ליד קיבוץ הראל
אייקון של סכין ומזלג המסמלים אוכל
אלורו, בית ילין

לרגע קט תהינו אם הגענו למקום הנכון. ירדנו במוצא לתוואי הכביש הישן לירושלים. עד הכיכר ולחזור. פעילות הבנייה בכביש הרתיעה והיה נראה שפספסנו את המקום. בזהירות פנינו כפי שנתבקשנו מהאפליקציה. חנינו בחשדנות. שלט החלטי בישר כי הגענו למקום הנכון. מעבר קצר דרך הבית הראשון שנבנה במוצא ב-1890, בית ילין ההיסטורי.
מולנו נגלה בוסתן יפהפה. חצר עם שולחנות פזורים ובקצה – בית הקפה מוקף גפנים פורחות. תחושת ניתוק ושלווה אפפה אותנו. התפריט מצומצם ומיוחד. לכו על ה"טעימות – קצת מכל דבר". מתאים לשניים. המוני צלוחיות קטנטנות כמו אבני חן מנצנצות בצבעוניות מעוררת התפעלות. קישואים חרוכים, פטריות מוחמצות, עגבניות מיובשות בשמן זית ובלסמי, סלט עלים, שקדים ונבטים שלא הפסקנו לאכול, ועוד ועוד.
כידוע, אני לא חובבת מתוקים, אבל ריבת המלון-ליים שבתה את ליבי. כתומה וזוהרת, מתיקות המלון ותבלון הליים על קליפתו (ללא ספק פרי ההדר הנהדר בעולם) הפכו אותה לריבה הכי טעימה שאכלתי בשנים האחרונות.

צנצנות ריבה ומחמצים על רקע הגפנים בבית הקפה אלורו, בית ילין, מוצא
באגטים יפהפיים בתוך סלסלה במאפיית אישלחם במושב תעוז במטה יהודה
מבחר גבינות במקרר הגבינות של מחלבת עיזה פזיזה במושב טל שחר
קשתות המבנה היפה ביקב קלו דה גת, ליד קיבוץ הראל
צנצנות ריבה ומחמצים על רקע הגפנים בבית הקפה אלורו, בית ילין, מוצא
שתף
שמור מסלול