תיירות שמן הזית, פרק 3

תיירות שמן הזית בישראל, פרק שלישי.

רגע לפני חום הקיץ הכבד, נסענו Ehud Soriano ואני דרומה.

מעניין הוא שברוב המקומות בהם ביקרנו מגדלים גפנים בנוסף לעצי זית וכך מצאנו עצמנו ב-9:15 בבוקר עם כוס יין ביד 😅

בשנת 2018 הוקם Pinto Winery כשהוא מורכב רובו מגידול גפנים (110 דונם) וחלקה קטנה של עצי זית (10 דונם) מסוג קורנייקי וקורטינה. החקלאות במדבר זקוקה למים והשקיה. הדבר מהווה חסרון כלכלי מצד אחד ושליטה בפרמטרים ויצירת תוצר אחיד מן הצד החיובי. יתרון נוסף הוא שבחורף הטמפרטורה צונחת אל מתחת לאפס מה שמעניק לגידולים מנות קור הכרחיות. הקרקע המלוחה מעניקה טעמים שונים ליין אך כל העת יש לדאוג שהמלח מורחק מהשורשים, לכן ישר אחרי הגשם מפעילים את ההשקיה.

יקב פינטו שם דגש על התחום החברתי כאשר הקהילה המקומית מוזמנת לשתילה ובציר וכן ישנן פעילויות והסברה לבתי הספר האזוריים.

החווה אינה נראית מן הכביש וללא תשומת לב אתם עלולים לפספס את השלט המדברי. המלצה חמה – אל תפספסו.

קבלת פנים חמה חיכתה לנו כאשר הגענו לחווה שהגיחה בקצה שביל עפר. החווה היפה משתרעת על אחד מפיתולי נחל צין והקונטרסט בעונה זו – בין ירוק הגידולים לצהוב המדבר – משובב נפש.

חוות משכית, קרוב למצפה רמון הוקמה על ידי שרון ואורן פלד כחלק מפרויקט ״שפת מדבר״ אשר מטרתו עידוד הקמת מיזמים תיירותיים-חקלאיים באזור מצפה רמון. משפחת פלד הם מראשוני התכנית כאשר נכנסו אליה בשנת 2003. בשנת 2014 נטעו את כרם הזיתים ובשנת 2016 את הגפנים. בנוסף נטעו במקום בוסתן נשירים ובו דובדבנים, תות עץ, תאנים, שקדים, נקטרינות, אפרסקים, רימונים, תפוחים, אגסים, משמשים, גויאבות, אפרסמון ואגוז.

במקום מתחם קמפינג עם נוף מהפנט אל עבר הגפנים. ובעיקר הרבה שקט ושלווה.

הפסקת קפה. תחנה שלישית: מרום שמן זית מדברי.

שמחה מספרת שבשנת 2010 נטעו רוני והיא 80 דונם של חקלאות מדברית. רוב השטח מאוכלס בעצי זית (זנים פיקואל, סורי וברנע) ובחלקו האחר נטועים שבעת המינים, ביניהם שלושה זני שקד, תמר, רימונים, גפן ועוד. בסיור במקום מפרטת שמחה על האתגר החקלאי בעבר ובהווה תוך הצגת מערכות ושיטות חקלאיות קדומות. במקום אף מסתור ציפורים מקסים ממנו ניתן להשקיף על עופות המדבר המגיעות לבריכה ולעצי הפרי.

נשנוש אחרון מהכיבוד הנדיב וממשיכים. טעמתם פעם פירות עם שמן זית? שילוב מופלא.

החווה הבאה Karmey Har Hanegev – חוות כרמי הר הנגב – צימרים, אהלי אירוח, קמפינג היא אחת מ-23 חוות דרך היין בנגב, העוסקת בחקלאות ותיירות.

לפני 8 שנים נטע יוסי כשכאש חמישה זני זיתים אותם בחר לפי אלו שהיו ערבים לחיכו (ברנע, פישולין, פיקואל, קורנייקי וקורטינה). במסגרת הסיור בחווה מספר יוסי על החקלאות הנבטית ששגשגה באזור, ובסיומו מגיעים למרכז המבקרים, הצמוד לבית הבד האזורי אותו הוא מפעיל, להסבר על ייצור השמן, וטעימות שמן ויין. במסגרת הסיור בחווה מספר יוסי על החקלאות הנבטית ששגשגה באזור, ובסיומו מגיעים למרכז המבקרים.

במקום מפעיל יוסי בית בד אזורי וכן מייצר יין.

תחנה אחרונה להיום, משק עשהאל. הגענו לבקר את יקי, מורה לתנ"ך וחקלאי, אשר גידל פרחי פרוטיאה בעבר וכיום מגדל זיתים וענבים על פני 30 דונם. הגיר באדמה מעשיר את עצי הזית כאשר בגפת משתמשים לבעירת הקמין בחורף. במקום אף בית בד יפהפה.

לסיכום אומר שהיום היה הפתעה גמורה עבורי. מקומות שלא הכרתי שימצאו עצמם נכנסים למסלולי הקבועים.

חקלאות מדברית במיטבה, במיוחד בקיץ בו הגידולים מוריקים והמראה מהפנט.

* לכל המקומות בהם ביקרנו ניתן להגיע לסיור וטעימות בתיאום מראש.

תגיות